platinaBinnen de hiërarchie van edele metalen is er maar één metaal dat aantoonbaar boven goud zou kunnen staan, en dat is platina. Dit komt grotendeels door de zeldzaamheid van het metaal door de geschiedenis heen. Het vroegst bekende gebruik was op de kist van Thebe in het oude Egypte. Zuid-Amerikaanse inheemse bevolking gebruikte ook platina voor sieraden.

Maar de waarde van platina gaat verder dan alleen dat van een kostbaar metaal. Zijn specifieke eigenschappen hebben het onmisbaar gemaakt voor de moderne economie en zowel de gezondheid als de welvaart van de wereld nemen toe door het gebruik van platina.

Industriële toepassingen van Platina

De infographic van vandaag komt van de World Platinum Investment Council en geeft specifiek aan hoe specifieke eigenschappen van platina worden gebruikt in de moderne economie. Naast de investeringsvraag zijn er vier primaire toepassingen van platina. Productie, Gezondheidszorg, Milieu en Hernieuwbare energie. Laten we al deze zaken eens wat dieper bekijken.

1. Productie

De veelzijdigheid van platina bij de productie heeft de vraag sinds 1980 verviervoudigd. De katalytische eigenschappen zijn van cruciaal belang voor de productie van meststoffen, en meer specifiek, de efficiëntie van platina bij het omzetten van ammoniak in salpeterzuur maakte de weg vrij voor grootschalige kunstmestproductie. Ongeveer 90% van de stikstof die met platinakatalysatoren wordt geproduceerd, wordt elk jaar gebruikt om 190 miljoen ton kunstmest te maken.

2. Gezondheidszorg

Platina is een biologisch compatibel metaal omdat het niet-toxisch en stabiel is. Het reageert niet negatief op lichaamsweefsels en beïnvloedt het niet, waardoor het een ideaal materiaal is voor medische hulpmiddelen. Het gebruik van platina in de geneeskunde gaat terug tot 1874 voor het gebruik ervan in artroscopische hulpmiddelen. De stabiliteit maakt het ook vandaag de dag ideaal voor pacemakers en hoorapparaten. Hoewel niet bedreigend voor gezonde cellen, kunnen platinacomponenten, bekend als cisplatine, kankercellen beschadigen en testiculaire, eierstok-, long-, blaas- en andere kankers behandelen. Gezien deze cruciale toepassingen heeft de Wereldgezondheidsorganisatie cisplatin op de lijst van essentiële geneesmiddelen gezet.

3. Milieu

Platina is een kritisch materiaal in de strijd voor schonere lucht en bij de constructie van energiezuinige glasvezel. Het wordt gebruikt in katalysatoren in uitlaatsystemen van voertuigen met een verbrandingsmotor, waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen wordt verminderd. Bovendien wordt platina gebruikt in het productieproces van high-end glas dat de verwarming en koeling van huizen en kantoren verbetert.

4. Hernieuwbare energie

De katalytische eigenschappen van platina maken het van cruciaal belang voor het opruimen van luchtvervuiling, het produceren van hernieuwbare waterstof en het ontketenen van de kracht van waterstof in brandstofcellen. Elektrolyse, die water in waterstof en zuurstof kan veranderen, werkt het beste wanneer een elektrische stroom door platina-elektroden wordt geleid. Brandstofcellen zijn ingesteld om een ​​nieuwe generatie emissievrije voertuigen van stroom te voorzien en er worden ook platinamembranen in gebruikt.

Meer dan kostbaar

Platina is meer dan een edel metaal en kent vele toepassingen die het een kritisch materiaal maken voor de moderne economie in de komende jaren.

  

More Than a Precious Metal: How Platinum Improves Our World

 Bron: www.visualcapitalist.com